събота, 24 юли 2010 г.

Природно бедствие
от Уикипедия, свободната енциклопедия


Природно бедствие е явление в природата извън контрола на човека, което води до значителни човешки и/или материални загуби. Типични примери за природни бедствия са вулканични изригвания, земетресения, наводнения, свличания на земни маси или лавини, тропически циклони и др. Възможно е едно бедствие да породи друго, напр. вулканично изригване може да породи земетресения. Броя на жертвите на земетресението в Азия през декември 2004 г. е по-малък от загиналите вследствие на породените от него вълни цунами.

Природните феномени, които не водят до загуби, не могат да бъдат класифицирани като бедствия. Някои човешки действия могат да доведат до големи загуби без да са природни бедствия (напр. бомбардировки), докато други могат да задействат разрушителната сила на природата (напр. скъсване на язовирна стена) или да превърнат феномен в бедствие (напр. строителство в земетръсна зона).

България се намира в Егейската сеизмична зона, която е част от Средиземноморския земетръсен пояс. Територията на страната е характерна с висока сеизмична активност и е сред класифицираните като “втори ранг земетръсно-опасни участъци” по Земята. Тази територия попада под въздействието както на вътрешни, така и на външни за страната сеизмогенни райони с очакван магнитуд до 8 по скалата на Рихтер. За оценка на земетресенията са приети две скали - скала на Рихтер и скала на Медведев - Щпонхойер - Карник - 64. Магнитудната скала на Рихтер характеризира енергията, отделяна при земетресението и се отчита в граници от 0 до 9 степен. Интензивната скала на Медведев - Шпонхойер - Карник - 64 характеризира нарастването на труса в степени /балове/ от 1 до 12 степени, основана на три точни критерия: а/ усещанията на хората и въздействие на околните предмети; б/въздействие върху различните типове сгради; в/ остатъчни деформации в почвата и изменение режима на плитко и дълбоко залегнали подземни води. По тази скала 1-ва, 2-ра и 3-та степени отговарят на незабележими за човека разтърсвания на повърхността. Земетресенията от 4-та и 5-та степен се усещат от всички хора, при това се разлюляват висящи предмети, мебелите се преместват и стените се пукат. При 6-та и 7-ма степени се появяват пукнатини в стените, разрушават се слаби постройки и се напукват азбесто-циментовите тръби за водоснабдяване. Последното води до отклонения в качествените показатели на питейната вода. Земетресение от 8-ма степен предизвиква многобройни повреди, пукнатини, откъртване на мазилка, падане на комини, разрушаване на отделни сгради. Разрушаване на етернитови и бетонови тръби. Скъсване на местата на включване на водоснабдителната мрежа към съоръженията. Възможно е изчезване на води от водоизточниците. При 8-ма, 9-та и 10-та степен се срутват и разрушават голяма част от сградите, събарят се кули, чупят се клони и стебла на дърветата. Масово разрушаване на метални водопроводи и съоръжения от водоснабдителните системи. Земетресение от 11-та и 12-та степен представлява катастрофа с огромни разрушения и топографски изменения на местността. Разрушителният характер на земетресенията е в зависимост от вида на земетръсното огнище, еластичните и якостни свойства на земните пластове в огнището и по периферията му и количеството на отделената сеизмична енергия.

Наводнения
Наводненията могат да се предизвикат в резултат на природни явления (първа група) - падане на обилни дъждове, интензивно снеготопене и др. и от разрушаването на хидро-технически съоръжения (втора група). Най-вероятни покачвания на нивото на водите се очакват в периодите март - април - май и октомври - ноември.
Засушавания, градушки, гръмотевични и ветрови бури

Климатичните особености на страната създават възможност за възникване на продължителни засушавания, смерчове, бури, градушки и други, които нанасят значителни материални щети. Засушавания - Република България е сред европейските страни с най-малко водни ресурси на глава от населението. През 30 - 40 години се проявяват дълготрайни засушавания, възникващи в резултат на циркулационни процеси през лятото и есента и предизвикват спадане на почвените влагозапаси и косвено влияят върху масовите полски и горски пожари. Засушаването през последните години се очертава като един от основните проблеми в страната. При подобни засушавания възможността от възникване на пожари се увеличава. Смерчовите явления - нанасят значителни щети, когато преминават над населени места, стопански обекти, горски и земеделски масиви, като не са изключени поражения на човешки жертви. Те, като правило, трудно се прогнозират. Градоносни бури - за особено опасни се считат гръмотевични бури придружени с градушки. При възникване на силни гръмотевични бури трябва да се изключва ел. захранването. Силни ветрове - това са ветровете със скорост над 14 м/сек. Особено опасни се считат ветровете със скорост над 20м/сек.
Обилни снеговалежи, снежни виелици, заледявания, обледявания и преспи [редактиране]
Лавина

Рязката промяна на температурата през зимата довежда до обилни снеговалежи, съпроводени със силен вятър. Образуват се снежни преспи и може да възникне усложнена обстановка в участъци от пътна мрежа. Обледяват се далекопроводи и откритите съобщителни съоръжения. Обилни снеговалежи, снежни виелици и снегонавявания - са особено опасни и се считат снеговалежи с образуване на снежна покривка над 20 см. За време от 6 часа и натрупване на сняг по далекопроводите. Възможно формирането на преспи. Заледявания и обледявания - получава се при понижение на температурата под 0 0С след дъждовни и мокри снежни валежи, а също така и при гъсти мъгли. Бедствието оказва косвено влияние върху техническите средства – въздушните ел. проводници. Неправилната организация на движение би довела до аварии с всички произтичащи от това последици.
ОПИСАНИЕ
Този филм съдържа действителни кадри, породени от жестокостта на природата Жестоката и безмилостна мощ на природата е много опасна. Малките промени на живата планета са катастрофални за човешкото общество. Събитията, които ще видите са действителни. Няма актьори, роли и дублажи. Филмът разказва за истински хора, изправили се лице в лице с природните бедствия.
ВИДЕО 1



ВИДЕО २



ВИДЕО ३



ВИДЕО ४



видео ५



видео ६

Няма коментари:

Публикуване на коментар